Alkoholisko dzērienu aprites likumā ir noteikts, ka Latvijas teritorijā atļauts realizēt tikai tādus alkoholiskos dzērienus, kuri atbilst normatīvajos aktos noteiktajām obligātajām nekaitīguma un kvalitātes prasībām.
-
Stiprie alkoholiskie dzērieni (piemērām, degvīns (vodka), rums, liķieris, brendijs (brandy), džins (gin), viskijs (whisky) un tml.), tajā skaitā tādi, kuriem ir aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes norādes (piem. Cognac, Armagnac, Calvados, Grappa)
-
Nearomatizēti vīnogu vīna nozares produkti (vīns, dzirkstošais vīns, desertvīns u.c.), tai skaitā tādi, kuriem ir aizsargātas cilmes vietas vai ģeogrāfiskās izcelsmes norādes (piemērām, Champagne, Asti, Madeira, Marsala, Porto, Jerez)
- Aromatizēti vīnogu vīna nozares produkti (aromatizēts vīns, aromatizēts vīnu saturošs dzēriens, aromatizēts vīnu saturošs kokteilis, vermuts, sangria, glühwein u.c.)
- Ābolu un bumbieru sidrs
Pārtikas aprites uzraudzības likuma 14.pantu, neatbilstoši marķēts produkts ir uzskatāms par izplatīšanai nederīgu), kas nozīmē, ka alkoholisko dzērienu apritē iesaistītiem uzņēmumiem (gan ražotājiem, gan importētājiem un izplatītājiem) ir jāpārzina šīs prasības un jāspēj tās ievērot.